Απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος σχετικά με τις μετεγγραφές

Απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής της 13.12.2016 για το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 2016-2017

Η Συνέλευση επισημαίνει ότι το πρόβλημα του αριθμού εισαγομένων φοιτητών στο Τμήμα,  έχει εξελιχθεί και συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που ναρκοθετεί την ακαδημαϊκή υπόσταση και λειτουργία του Τμήματος.

Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος στο Τμήμα εισήχθησαν 190 φοιτητές/φοιτήτριες με τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Υπενθυμίζουμε ότι το Τμήμα είχε προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας 100 εισακτέους με βάση τις δυνατότητες εκπαίδευσης που έχει (26 μόλις Καθηγητές/Λέκτορες, χωρίς συμβασιούχους διδάσκοντες, με μειωμένο προϋπολογισμό, με υποδομές σε αίθουσες διδασκαλίας – εργαστήρια – ηλεκτρονικούς υπολογιστές που υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών του ήδη μεγάλου πληθυσμού φοιτητών του Τμήματος). Τονίζουμε ότι η ανάγκη βελτίωσης βασικών δεικτών του Τμήματος έχει κατηγορηματικά επισημανθεί σε όλες τις Εκθέσεις Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης.  Ο σημαντικότερος δείκτης είναι ο λόγος διδασκομένων προς διδάσκοντες που, για το Τμήμα μας, είναι ο χειρότερος μεταξύ όλων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου και απέχει πολύ από τους αντίστοιχους δείκτες άλλων Πολυτεχνικών Τμημάτων

Σε εφαρμογή του σχετικού Νόμου για 15% μετεγγραφές επί του αριθμού των εισακτέων, το Τμήμα ενέγραψε 31 φοιτητές/φοιτήτριες σύμφωνα με λίστα που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας.

Πρόσφατα εστάλη στο Τμήμα νέα λίστα 38 φοιτητών/φοιτητριών προς μετεγγραφή μετά από ενστάσεις. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των προς μετεγγραφή φοιτητών/φοιτητριών φθάνει τον αριθμό 69 ή ποσοστό 36% επί των εισακτέων, χωρίς να υπολογίζονται οι εγγραφόμενοι ειδικών κατηγοριών (ομογενείς κ.λπ.). Υπενθυμίζουμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει θέσει ανώτατο ποσοστό μετεγγραφών στο 10% των εισακτέων.

Το Τμήμα έχει επισημάνει επανειλημμένα στο Υπουργείο Παιδείας το σοβαρό αυτό θέμα, το οποίο έχει πολλές διαστάσεις:

  • Τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν πολλές οικογένειες, δεν αντιμετωπίζονται επί της ουσίας από την καθ’ ύλην αρμόδια Πολιτεία και μεταφέρονται στο Τμήμα μας, το οποίο έχει περιορισμένους πόρους, έχοντας φτάσει και ξεπεράσει τα όρια αντοχής του.
  • Με την επιπλέον εγγραφή περισσοτέρου από το 1/3 των κανονικά εισαγομένων φοιτητών, με μόρια εισαγωγής κατά 3.000 – 6.000 λιγότερα από τον τελευταίο εισαγόμενο στο Τμήμα, καταστρατηγείται ουσιαστικά και τυπικά ο ρόλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ απαξιώνεται τελείως η προσπάθεια των φοιτητών για εισαγωγή σε Τμήματα της επιλογής τους.
  • Όπως δείχνουν και τα στοιχεία, πολλοί από τους μετεγγραφόμενους φοιτητές οδηγούνται σε αδιέξοδο, μη δυνάμενοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις σπουδών στο Τμήμα μας.

Η Συνέλευση ομόφωνα διαπιστώνει ότι αδυνατεί να εγγράψει στο Τμήμα το σύνολο των προς μετεγγραφή φοιτητών/φοιτητριών και καλεί το Υπουργείο Παιδείας:

  1. Να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν πολλές οικογένειες φοιτητών/φοιτητριών. Η πάγια τακτική μετατόπισης του προβλήματος στον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας πρέπει επιτέλους να σταματήσει.
  2. Να αναθεωρήσει τις αντιστοιχίσεις Τμημάτων και τις άλλες παραμέτρους της διαδικασίας μετεγγραφών (π.χ. να θεσπιστεί ελάχιστο όριο μορίων εισαγωγής σε σχέση με τη βάση του Τμήματος υποδοχής, να εξετάζονται τα ουσιαστικά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα των αιτούντων), ώστε οι μετεγγραφές να επιτελούν πραγματικά τον κοινωνικό ρόλο τους, χωρίς να υπονομεύουν την ακαδημαϊκή υπόσταση των Πανεπιστημίων.
  3. Να ενισχύσει οικονομικά και με προσωπικό τα Πανεπιστήμια ώστε να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στο ρόλο τους.
Μετάβαση στο περιεχόμενο