Με μεγάλη ευχαρίστηση αναφέρουμε την επιτυχημένη διεξαγωγή του 2023 ACM International Conference on Supercomputing (ACM ICS’23) 20-23/6 στο Orlando της Florida. Το ICS υποστηρίζεται από την SIGARCH της ACM και είναι ένα από τα βασικά διεθνή φόρα για την παρουσίαση ερευνητικών αποτελεσμάτων που αφορούν τα υπολογιστικά συστήματα υψηλών επιδόσεων (High Performance Computing). Οι θεματικές περιοχές περιλαμβάνουν την αρχιτεκτονική υπολογιστών, το λογισμικό και τις εφαρμογές των συστημάτων υψηλών επιδόσεων (από chips ως υπερυπολογιστές). Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 40 εργασίες προερχόμενες από κορυφαίες ερευνητικές ομάδες, ενώ η παρουσίαση του προσκεκλημένου ομιλητή Bill Magro, Chief Technologist for HPC της Google, είχε τον προκλητικό τίτλο “HPC is dead, long live HPC! The future of HPC in a post-exascale era”. Το best paper award απονεμήθηκε στην εργασία/παρουσίαση “FLORIA: A Fast and Featherlight Approach for Predicting Cache Performance” της ομάδας ερευνητών των πανεπιστημίων Amsterdam, Peking και Michigan Tech. Σας προσκαλούμε να ξεφυλλίσετε τα πρακτικά του συνεδρίου μέσω της ACM Digital Library.
Το ICS έχει βαθειές ρίζες στο Τμήμα: Το πρώτο ICS διεξήχθη το 1987 στην Αθήνα με βασικό εμπνευστή και διοργανωτή τον αείμνηστο καθηγητή του Τμήματος κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, ιδρυτή του HPCLab καθώς και τους κκ. Κώστα Πολυχρονόπουλο (Juniper Networks) και Ηλία Χούστη (ομότιμο καθηγητή στο Π. Θεσσαλίας, καθηγητή του CEID). Στην 37η εκδοχή του, στο Orlando της Florida αυτή τη φορά, η συμμετοχή μελών (νέων και παλαιοτέρων) του HPCLab του CEID ήταν επίσης σημαντική. Global co-chair του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Ευστράτιος Γαλλόπουλος, Program Committee co-chair ήταν ο Δημήτρης Νικολόπουλος (απόφοιτος και διδάκτωρ του CEID και σήμερα John Hancock Professor of Engineering στο Virigina Tech), ενώ στο Program Committee συμμετείχαν ο Αναπλ. Καθηγητής Παναγιώτης Χατζηδούκας καθώς και οι Γιάννης Βενέτης, Επίκουρος Καθηγητής στο Π. Πειραιά και Χρήστος Αντωνόπουλος, Καθηγητής στο Π. Θεσσαλίας, αμφότεροι απόφοιτοι και παλαιοί συνεργάτες του HPCLab. Σημαντική ήταν και η συνδρομή του διακεκριμένου διδάκτορα του Τμήματος Κώστα Μπέκα (Citadel Securities).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023, όπως κάθε 4ετία, το ICS διεξάγεται σε συνδυασμό με άλλα συνέδρια της ACM, στα πλαίσια του “υπερσυνεδρίου” Federated Computing Research Conference. Επιπλέον του ICS, τo FCRC’23 συμπεριλάμβανε σημαντικά συνέδρια όπως το ISCA, STOC, SIGMETRICS, SPAA, HPDC, PODC, PLDI, PADS, κ.ά. Παρευρέθηκαν περισσότεροι από 1000 σύνεδροι, καθιστώντας το FCRC μιαν επιστημονική πανδαισία για το Computer Science & Engineering. Τα εξαιρετικά plenary talks του FCRC καθώς και το panel “Reflecting on 50 Years of Computing Research, and Future Outlook” είναι διαθέσιμα από το YouTube Channel της ACM. Σας προσκαλούμε να τις παρακολουθήσετε!