Αγαπητοί φοιτητές/φοιτήτριες,
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η πρώτη διάλεξη του μαθήματος θα πραγματοποιηθεί στις 10/8 λόγω απουσίας του διδάσκοντα στο εξωτερικό. Επίσης, θα ήθελα να σας δώσω κάποιες πληροφορίες για το μάθημα:
– Το μάθημα θα αρχίσει κάνοντας μια βασική επανάληψη του 5-stage pipeline. Στην συνέχεια θα γίνει ανάλυση του νόμου του Moore και του νόμου του Dennard, ώστε να γίνουν κατανοητές οι βασικές αρχές της κατανάλωση ισχύος στην CMOS τεχνολογία και να δοθούν οι λόγοι μετάβασης από τους επεξεργαστές ενός πυρήνα σε επεξεργαστές πολλαπλών πυρήνων.
– Στην συνέχεια θα εστιάσουμε multi-cycle pipelines, στην δυναμική και υποθετική εκτέλεση εντολών (αλγόριθμος tomasullo) και στις στατικές και δυναμικές τεχνικές πρόβλεψης διακλαδώσεων (local και global και προβλεπτές δύο επιπέδων (m,n)). Σαν case studies, θα χρησιμοποιηθεί ο Core Duo και ο Itanium (predication) της εταιρίας Intel.
– Το επόμενο βήμα είναι οι τεχνικές βελτιστοποίησης των κρυφών μνημών σε επίπεδο υλικού (victim caches, pseudo-associative caches, elbow caches), σε επίπεδο υλικού/λογισμικού (replacement strategies, prefetching) και σε επίπεδο μεταγλωττιστή (loop transformations).
– Στην συνέχεια θα γίνει εισαγωγή στις πολυπύρηνες αρχιτεκτονικές (ILP wall +power wall+memory wall = multicores) και θα καλυφτούν τα παρακάτω θέματα: shared memory architectures, multi-threaded architectures, consistency and coherency protocols (sequential, relaxed, weak consistency models). Τελικό βήμα είναι να γίνει μια εισαγωγή σε εναλλακτικούς τρόπους χρησιμοποίησης των multicore architectures όπως helper threads, thread level speculation, speculative precomputation, run-ahead execution και transactional memories εστιάζοντας στην υποστήριξη, από την πλευρά του υλικού, των παραπάνω μοντέλων.
Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι το μάθημα θα περιλαμβάνει και μη-υποχρεωτικό project πάνω σε θέματα σχεδίασης πολυπύρηνων επεξεργαστών χρησιμοποιώντας ένα αντίστοιχο αρχιτεκτονικό εξομοιωτή.
Ο διδάσκων,
Κεραμίδας Γεώργιος